Derfor bliver Higgs-partiklen kaldt for Guds partikel

Derfor bliver Higgs-partiklen kaldt for Guds partikel

4. juli 2012 11:14

I dag har atomfysikere fra det europæiske forskningscenter CERN offentliggjort, at de har fundet en ny subatomar partikel, som kan vise sig at være den såkaldte Higgs-partikel.

– Det er et meget foreløbigt resultat, men det er meget betydningsfuldt – ellers ville vi ikke offentliggøre det, siger talsmanden for Cern, Joe Incandela.

Forskningsleder: Det ligner Higgsen
Higgs-partiklen er sammenhængskraften, som får universitets mindste dele til at klistre sammen ved at give dem masse.

– Det ligner Higgsen. Det opfører sig som Higgsen, men at bevise at det er Higgsen, det kan man næsten reelt set aldrig gøre. Man kan sandsynliggøre det, men det kræver meget mere data, og det er en langsom proces, der er meget teknisk, siger forskningsleder Troels Petersen fra Niels Bohr Instituttet til DR Nyheder,

Higgs-partiklen er opkaldt efter den britiske fysiker Peter Higgs, som er overbevist om, at partiklen eksisterer, og at den spillede en afgørende rolle for verdens skabelse.

Nobelprismodtager opfandt navnet Guds partikel
Den kaldes også for Guds partikel, og det er flere fysikere utilfredse med, fordi religion og videnskab bliver blandet sammen. Betegnelsen opstod efter Leon M. Lederman skrev bogen om partikelfysik “The God Particle”.

– Jeg trækker på smilebåndet og tænker, at ham nobelprismodtageren Leon Lederman, som gav bogen det navn i sin tid, fandt nok på navnet for at sælge bøger. Det kaldte han sin bog, og han har fortrudt det siden. Men det har intet med religion at gøre, og jeg vil helst blande religion langt uden om det her, siger Troels Petersen og fortsætter:

– Jeg er egentlig først blevet mindet om, at folk kalder det Guds partikel her i den forgangne uge.

Mørkt stof og mørk energi er også på listen
Fundet af det, der måske er Higgs-partiklen, betyder ifølge Troels Petersen, at et af mysterierne på top 3 i fysikkens verden kan være løst. Andre store udfordringer er mørkt stof og mørk energi.

– Af de to ved jeg godt, hvad jeg vil sætte penge på, at vi får svar på først. Det, tror jeg, er mørkt stof, for det har vi alligevel fat i flere ender af, og mørkt stof kunne godt blive opdaget ved LHC (CERN’s største partikelaccelerator.red) Der kommer også andre astrofysiske målinger. Hvis jeg skulle gætte, ville jeg sige, at der går 10 år.

100 år til gennembrud med mørk energi
Til gengæld vil der gå mange år, inden forskerne oplever et gennembrud med mørk energi.

– Mørk energi er spooky. Jeg tror, at der går lang tid, inden vi får hul på det. Der går måske 100 år, siger Troels Petersen til DR Nyheder.

I dag handler det dog om det, der måske er Higgsen, og det skal fejres med maner.

– Jeg skal ud med mine venner i aften og drikke en masse champagne. Det er kæmpe stort, det, der er sket i dag, oplever du få gange i dit liv, og Higgsen har været helt speciel at finde. Det er helt fantastisk, siger forskningslederen, Troels Petersen, fra Niels Bohr Instituttet.